• Zašto se halogene žarulje ne smiju držati prstima?

  Zato što na zaštitnom staklu ostaje masnoća prenešena ljudskim dodirom te sa na tom mjestu staklo počinje pregrijavati i u konačnici dolazi do trajnog oštećenja. Kod rukovanja halogenim žaruljama obavezno se treba koristiti rukavicama.

 • Zašto nije preporučljivo kabele PP-Y (PGP) postavljati na otvorenom?

  Zato jer kabeli tog tipa nemaju adekvatnu zaštitu od UV zračenja i s vremenom dolazi do oštećenja PVC plašta. Za tu svrhu treba upotrebljavati kabele tipa PP00.

 • Što na halogenim i metalhalogenim žaruljama znače oznake UV STOP, UV FILTAR i slično?

  Halogene i metalhalogene žarulje prilikom rada po prirodi stvari proizvode osim svjetlosti i UV zračenje. Zbog štetnosti UV zračenja proizvođači upotrebljavaju stakla koja smanjuju UV zračenja. Na mjestima gdje su ljudi dugo izloženi halogenoj i metalhalogenoj rasvjeti (trgovine, kancelarije i slično) obavezno treba ugrađivati žarulje koje imaju smanjeno UV zračenje.

 • Kada se isplati kupiti štednu žarulju u domaćinstvu?

  Ovdje Vas nećemo opterećivati proračunima, izračunima, tablicama i grafikonima sve to u funkciji cijene kWh (struje), nogo Vam želimo što jednostavnije nabrojiti situacije u kojima se samo dugoročno isplati investirati u štedne žarulje.

  • ako imate stan sa malo danjeg svjetla
  • ako volite puno svjetla
  • ako imate velike prostorije sa više svjetiljaka

  Važno je napomenuti da deklariranu zamjensku vrijednost štedne žarulje (npr. štedna žarulja 23W = klasična žarulja 120W) uzmete s rezervom. Uvijek će vam se činiti da štedna žarulja "slabije svijetli" od zamijenjene klasične žarulje. To je subjektivni osjećaj. Ako želite približno istu "jačinu svjetla" potrebno je zamjensku snagu štedne žarulje uvećati za 50-100%. Investirajte uvijek u kvalitetne štedne žarulje s jamstvom. Postoje proizvođači koji daju jamstvo i do 12 godina.

 • Što je to ZUDS ili FID sklopka?

  Zaštitni uređaj diferencijalne struje (ZUDS ili FID sklopka) je isključivo zaštitni uređaj. To nije uređaj koji štiti od preopterećenja. Zato nije pogrešno ugraditi "jaču" FID sklopku. Osnovna uloga FID sklopke je da spriječi prisustvo dodirnog napona "struje" na mjestima gdje se on inače ne smije pojavljivati. Ta mjesta mogu biti: metalna kućišta štednjaka, perilice rublja, bojlera, prenosivih električnih naprava, metalne instalacije vodovoda, centralnog grijanja i slično. Zlo je u tome što FID sklopka ne može djelovati sama, ona mora biti u sustavu koji ima izvedeno zaštitno uzemljenje. Svaka FID sklopka ima oznaku tipa 40/0,5A. Ovaj drugi dio oznake 0,5A je presudan. On pokazuje koliki će biti potreban dodirni napon za djelovanje FID sklopke uz poznati otpor uzemljivača. Bitno je da FID sklopka djeluje u zadanom vremenu. To mora biti manje od 0,2s. Kompletna ispravnost rada FID sklopke se može provjeravati specijaliziranim instrumentima za tu svrhu.

  Da bi se FID sklopka mogla ugraditi, kompletna električna instalacija mora imati zaštitni vodič "uzemljenje" i mora biti ispravna. FID sklopku može ugrađivati isključivo kvalificirani električar koji može nakon obavljenog posla izdati Protokol o ispitivanju i ispravnosti rada.

 • Zašto ZUDS ili FID sklopka osjetljivosti 0,03A

  Ako se nalazimo u suhoj prostoriji sa parketom i obuveni smo u suhu obuću tada naše tijelo neće podjednako reagirati na prisutnost dodirnog napona "struje" (neće nas "stresti struja" istom "snagom") kao isti taj dodirni napon "struja" u kupaoni gdje smo bosi na vlažnom podu. Biti će velika razlika. Zato se u električnu instalaciju kupaone ugrađuje FID sklopka veće osjetljivost, 0,03A. Zašto se onda FID sklopka takve osjetljivosti ne ugrađuje za cijelu električnu instalaciju stana ili kuće?

  Dva su razloga:

  Postoje sustavi zaštite gdje nije obavezno ugrađivati FID sklopku za cijelu kućnu instalaciju a za kupaone je uvijek obavezno ugraditi FID sklopku i to osjetljivosti 0,03A

  U kućanskim aparatima i napravama često "curi" malo struje sa strane. FID sklopka visoke osjetljivosti 0,03A bi reagirala na tako mala "curenja struje" i stalno bi "izbacivala" te nam zagorčavala život.

 • Što je to izjednačavanje potencijala i čemu služi?

  Sigurno ste sami osjetili ili su Vam se Vaši ukućani žalili da ih "pecka" ili "trese" "struja" na pipama, kadi, radijatoru i sličnim mjestima.

  Radi se o statičkom, galvanskom i drugim elektricitetima koji se stvaraju i zadržavaju na metalnim instalacijama i opremi u Vašem domu. Ti svi elektriciteti, ako nemaju kamo "otići", čekaju Vas da preko dodira rukom pređu na Vas i dalje u okolinu ako mogu. Ako ne mogu, zadržat će se na Vama i čekati da dodirnete nešto vodljivo ili drugog ukućana, gdje mogu preči dalje. Kod svakog takvog prijelaza ljudski organizam doživljava neugodu. Nije samo neugoda u pitanju. Ti elektriciteti mogu biti i opasni, naročito za osjetljivije i bolesne ljude.

  Još gora mogućnost je da metalne instalacije vodovoda, centralnog grijanja i drugog, zbog bilo kojeg razloga, dođu u dodir sa pravom "strujom" koja nema kamo "otići" i čeka Vas ili Vašeg ukućana da ju preuzme na sebe. Tada "struja" ubija.

  Da se to ne bi dešavalo obavezno se mora izvesti instalacija izjednačavanja potencijala. To je instalacija koja povezuje sve metalne instalacije Vašeg doma (instalacije vodovoda, centralnog grijanja, ventilacionih kanala i slično) u jednu cjelinu sa uzemljivačem električne instalacije.

 • Razlika između zaštitnog uzemljenja i "nulovanja"

  Zaštitno uzemljenje je kada Vaša električna instalacija (instalacija poslije električnog brojila) ima zaseban uzemljivač koji nije u sustavu mjesnog distributera električne energije. Na takav uzemljivač mogu biti spojeni i Vaši susjedi iz iste zgrade ali se on i dalje smatra zasebnim. Ako imate zaštitu provedenu sistemom zaštitnog uzemljenja (službena oznaka TT) onda je obavezna primjena zaštitne sklopke diferencijalne struje (ZUDS ili FID sklopka). Uzemljivač može biti izveden kao temeljni uzemljivač (kada se prilikom betoniranja temelja kuće u temelj ugradi pocinčana željezna traka), trakasti uzemljivač (kada se u zemlju zakopa pocinčana željezna traka) i štapni uzemljivač (kada se okomito u zemlju zabije pocinčana željezna cijev). Uzemljivač može biti izveden jedinstveno kao zaštitni uzemljivač i gromobranski uzemljivač. Na uzemljivač mora biti spojena instalacija izjednačavanja potencijala.

  Nulovanje (službena oznaka TN-S) je zaštita koja je u sustavu mjesnog distributera električne energije. Dakle mjesni distributer će Vam isporučiti vod na koji će te spojiti svoj zaštitni vodič, instalaciju izjednačavanja potencijala i zaštitno uzemljenje. U ovom sistemu zaštite nije obavezna primjena zaštitne sklopke diferencijalne struje (ZUDS ili FID sklopka) ali je moguće.

  Koji sistem zaštite se koristi na Vašem području će odrediti lokalni distributer električne energije i to će Vam navesti u elektroenergetskoj suglasnosti. Ako imate postojeći priključak a ne znate koji sistem zaštite se koristi na Vašem području, pravu i službenu informaciju će Vam dati Vaš lokalni distributer električne energije.

  Ne zaboravite, da bez obzira na sistem zaštite koji koristite, ugradnja zaštitne sklopke diferencijalne struje (ZUDS ili FID) za kupaone je obavezna.

 • Što je elektronska prigušnica?

  Svaka fluorescentna ("neonska") cijev ima predspojnu spravu odnosno prigušnicu. Bez prigušnice fluorescentna cijev bi kod uključivanja pregorjela. Prigušnica može biti klasična (induktivna) i moderna elektronska.

  Elektronska prigušnica ima prednosti u odnosu na induktivnu:

  • fluorescentna cijev se trenutno pali
  • kada fluorescentna cijev dotraje ona se više ne uključuje i ne "žmiga"
  • fluorescentna cijev daje jednaku "jačinu" svjetla kao i sa klasičnom (induktivnom) prigušnicom ali uz znatno manji utrošak električne energije (struje)
  • u svijetljenju fluorescentne cijevi nema titranja (stroboskobskog efekta) odnosno ne umaraju se oči
  • znatno se produžuje vijek trajanja fluorescentne cijevi
  • nema startera, uređaja za pomoć pri paljenju fluorescentne cijevi sa klasičnom (induktivnom) prigušnicom
  • znatno je manja opasnost od pregrijavanja prigušnice i izazivanja požara
  • u kombinaciji sa regulatorom jačine svjetla, proizvedenim za tu svrhu, moguće je regulirati "jačinu" svjetla
  • moguće ju je zamijeniti sa postojećom klasičnom (induktivnom) prigušnicom

  Nedostatak je cijena. Ali elektronska prigušnica ulazi u masovnu proizvodnju i uskoro će se "serijski" ugrađivati u svjetiljke sa fluorescentnim cijevima.

 • Zašto se ne smiju "krpati" osigurači

  Zato što je nemoguće osigurati dobar kontakt, spoj, sa "žicom" i kapicama na osiguračkoj patroni (osiguraču), zato što nikada nismo sigurni da li smo "žicom" kojom smo "pokrpali" osigurač osigurali dovoljnu količinu protoka struje da se "žica" ne pregrije i istovremeno da nas štiti u slučaju kvara (kratkog spoja, preopterećenja i previsokog dodirnog napona) i najvažnije zato što ta "žica" kojom smo "pokrpali" osigurač nema svojstva koja mora imati da bi u slučaju potrebe (kvara) osigurač na vrijeme i ispravno odradio svoj posao za koji je namijenjen.

  Ako je nedjelja i nemate rezervnu osiguračku patronu (osigurač) niti kvalificiranog električara, dakle baš morate "pokrpati" osigurač, vodite računa o slijedećem:

  • uzmite ispravan osigurač sa mjesta gdje Vam struja nije neophodna i stavite ga umjesto pregorjelog
  • jedna "žica" izvađena iz finožičnog (fleksibilnog) vodiča propušta struju otprilike 4A. Dakle ako Vam je pregorio osigurač od 10A stavite 2-3 "žice", ako je pregorio osigurač od 16A stavite 4 žice.
  • prilikom stavljanja "žica" za "krpanje" osigurača obavezno skinite gornju i donju kapicu pregorenog osigurača i "žice" provucite kroz osiguračku patronu, zavrnite ih prema van i nataknite kapice na svoje mjesto. Prilikom skidanja kapica iscuriti će pijesak iz osiguračke patrone i izvući će se komad metalne trake. Slobodno bacite i pijesak i ostatak trake, više nisu potrebni. Kapice sa osigurača možete skinuti kombiniranim klještima ali pazite ona gornja (manja) kapica lako povuče za sobom dio porculanskog tijela osigurača, odlomi ga. Ako se to dogodi takvu slomljenu osiguračku patronu bacite, beskorisna je.
  • kada stavljate "pokrpani" osigurač nazad na svoje mjesto obavezno neka budu isključena sva trošila koja se napajaju preko tog osigurača. Postupno uključite sva trošila koja se napajaju preko "pokrpanog" osigurača (neka ne rade sva trošila istovremeno).
  • ako je prilikom stavljanja "pokrpanog" osigurača na njegovo mjesto došlo do ponovnog pregaranja zaboravite ponovno krpanje, morati će te biti bez struje dok se ne pronađe i otkloni kvar
  • ako "pokrpani" osigurač radi, nakon nekog vremena provjerite da li se pregrijava. U slučaju pregrijavanja isključite neki uređaj koji se napaja preko tog osigurača.
  • odmah čim bude moguće nabavite rezervne osigurače i zamijenite "pokrpani" originalnom osiguračkom patronom

  Sve u vezi "krpanja" osigurača radite isključivo na svoju vlastitu odgovornost.

 • Kako se polažu kabeli po drvenim konstrukcijama tavana, zidova i stropova?

  Najosnovnija pravila su da kabeli nikada ne smiju biti u izravnom doticaju sa drvom i da sav upotrebljavani pribor i oprema moraju biti u najmanje prahotijesnoj izvedbi a još bolje u vodotijesnoj zaštiti (službena oznaka IP54).

  Kabeli se polažu na OG odstojne obujmice. One omogućavaju da je položen kabel uvijek oko 20mm odmaknut od drvene podloge na koju se pričvršćuje. OG odstojne obujmice se ugrađuju na međusobnoj udaljenosti 20-30cm.

  Nipošto se ne smije:

  • upotrebljavati obujmice koje priljubljuju kabel uz drvo
  • upotrebljavati jednožilne vodiče (žice) i kabele tipa PP/R
  • ugrađivati rasvjetna tijela koja nemaju zaštitno staklo i nisu u najmanje prahotijesnoj izvedbi
  • ugrađivati prekidači, priključnice, razvodne kutije i druga oprema koja nije u najmanje prahotijesnoj izvedbi
 • Kako se polažu kabeli u gips-kartonskim (knauf) zidovima i spuštenim stropovima

  U gips-kartonskim (knauf) zidovima kabeli se polažu u instalacione samougasive cijevi koje moraju biti pričvršćene na podkonstrukciju gips-kartonskih zidova. Prekidači priključnice, razvodne kutije i druga ugrađena oprema može biti podžbukne izvedbe.

  U spuštenim stropovima kabeli se polažu ili na OG odstojne obujmice, ili na kabelske kanale ili u PNT (krute plastične) cijevi. Kabeli nikako ne smiju biti slobodno nabačeni na podkonstrukciju spuštenog stropa ili pričvršćeni za ovjes spuštenog stropa tako da kabeli nose sami sebe. Razvodne kutije i druga ugrađena oprema mora biti dostupna i najmanje u prahotijesnoj izvedbi.

  U oba slučaja ne smiju se upotrebljavati jednožilni vodiči (žice) i kabeli tipa PP/R.

 • Kako se polažu kabeli u kupaonicama ili kako se izvodi električna instalacija

  Električna instalacija kupaona isključivo se izvodi kabelima uvučenima u instalacione samougasive cijevi koje su položene u zidu, ispod žbuke.

  Ne smije se:

  • upotrebljavati jednožilni vodiči (žice) i kabeli tipa PP/R.
  • unutar kupaone ugrađivati razvodne kutije
  • kroz kupaonu provoditi električnu instalaciju za druge prostorije
  • ugrađivati prekidače, priključnice, rasvjetna tijela, ventilatore i slično na udaljenosti manjoj od 1,5m od kade i visini manjoj od 2,25m. Izuzetak je bojler.

  Mora se:

  • izvesti instalacija izjednačavanja potencijala
  • zaštita provesti zaštitnim uređajem diferencijalne struje (ZUDS ili FID sklopka) osjetljivosti 0,03A
 • Što je to otpor izolacije?

  To je otpor koji pruža izolacija kabela ili vodiča protoku struje između pojedinih kabela ili vodiča i između kabela odnosno vodiča i okoline.

  Taj eventualni protok struje je izuzetno opasan jer u slučaju da do njega dođe posljedice mogu biti:protok struje kroz izolaciju kabela ili vodiča može biti takav da ne prouzrokuje reagiranje osigurača a bude dovoljan da prouzroči zagrijavanje koje može izazvati požar. Tada se kaže da je požar prouzrokovala neispravna električna instalacija.

  Protok struje na dijelove koji inače u normalnom stanju nisu pod naponom (strujom), kao što su metalna kućišta električnih uređaja, metalne instalacije vodovoda, centralnog grijanja i slično, imaju za posljedicu stvaranja previsokog dodirnog napona, koji ubija, ako nema provedene adekvatne zaštite od previsokog dodirnog napona.

  Otpor izolacije se može provjeravati specijaliziranim instrumentima za tu svrhu.

 • Što je to dodirni napon?

  To je napon (struja) koji inače u normalnom stanju nije prisutan na dijelovima, kao što su metalna kućišta električnih uređaja (štednjak, hladnjak, perilica rublja i suđa, prenosne električne naprave), metalne instalacije vodovoda, centralnog grijanja i slično a zbog nekog kvara budu ti dijelovi pod naponom.

  To je izuzetno opasno. Ako je taj dodirni napon previsok (za ljude je maksimalno dozvoljeni < ili = 50V) izaziva ozljede i smrt.

  Osnovne mjere zaštite od previsokog dodirnog napona u kućanstvu su:

  • ispravna električna instalacija sa provedenim zaštitnim vodičem
  • ispravne osiguračke patrone (osigurači)
  • ispravni električni uređaji priključeni na ispravan način
  • izvedba instalacije izjednačavanja potencijala
  • izvedba zaštite od previsokog dodirnog napona prema uvjetima mjesnog distributera električne instalacije (zaštitno uzemljenje ili "nulovanje")

  Ispravnost zaštite od previsokog dodirnog napona se može provjeravati specijaliziranim instrumentima za tu svrhu.

 • Što je to "šuko"?

  To je zaštitni kontakt na priključnici. On osigurava spoj zaštitnog vodiča sa metalnim dijelovima električnog uređaja koji u normalnom stanju nisu pod naponom (strujom). Ako dođe do kvara pa napon (struja) postane prisutan na dijelovima koji u normalnom stanju nisu pod naponom, "šuko" kontakt omogućava Vašem sistemu zaštite od previsokog dodirnog napona izbacivanje uređaja u kvaru sa električne instalacije.Redovno kontrolirajte "šuko" kontakte u priključnicama jer se relativno lako oštete.

  Nemojte električne uređaje koji imaju "šuko" utikač priključivati u obične priključnice (priključnice koje nisu "šuko").

 • Boje svjetla fluorescentnih cijevi

  Sigurno ste čuli ili sami primijetili da Vam ponekad svijetlost dobivena fluorescentnim cijevima nije ugodna. Da je svijetlo plavkasto i hladno te da ispod takvog svijetla izgledate u najmanju ruku čudno.

  Naime fluorescentne cijevi se zaista proizvode u raznim bojama svjetlosti. Boja se označava u °K (stupnjevi Kelvina) tako da se boja svjetla fluorescentne cijevi uspoređuje sa bojom rastopljenog željeza pri određenoj temperaturi. Što je temperatura niža boja rastopljenog željeza ide više prema crvenom a što je temperatura viša to boja rastopljenog željeza ide prema plavkastom.

  Uobičajeno područje boja svjetla za fluorescentne cijevi je od 2900 do 6500 °K. Najugodnija boja svjetla za kućanstvo je od 3700 do 4200 °K.

  Tražite od svog trgovca da Vam objasni koju boju svjetla će te imati kada kupujete fluorescentnu cijev.

 • Što je to pametna kuća?

  Koliko puta ste poželjeli, dok se vani spušta noć, da Vam se spuste rolete i upali svjetlo ili je počeo puhati jači vjetar pa da Vam se zatvore prozori ili kad ste upalili televizor da Vam se smanji jačina svjetla ili ... ostale kombinacije može odrediti samo Vaša mašta.

  A moguće je još puno toga:

  • da se automatski regulira temperatura u Vašem životnom prostoru, bilo uključivanjem klima uređaja ili grijanja
  • da se automatski regulira izmjena zraka ventilacijom
  • da si unaprijed programirate rasvjetnu i zvučnu kulisu za gledanje TV-a, kućnog kina ili slušanje Vašeg audio uređaja
  • da se rolete ili žaluzine ili tenda automatski reguliraju prema intenzitetu sunčevog svjetla
  • da svime time možete upravljati telefonom ili mobitelom dok ste na putu kući

  Ovo do sada nabrojano se odnosi na komfor ali izuzetno su važne i sigurnosne mogućnosti sustava. Sustav može objediniti protuprovalnu zaštitu, video nadzor i vatrodojavu. Može se programirati paljenje i gašenje rasvjete, spuštanje i dizanje roleta, paljenje i gašenje TV-a, simulirajući prisustvo ljudi u kući.

  Može se preko Vašeg prijenosnog računala za vrijeme izbivanja iz kuće izvršiti uvid u sustav, izmijeniti postavke, dobiti izvješće o događanjima za vrijeme Vaše odsutnosti.

  Opremanje kuće ili stana sustavom pametne kuće je najlakše izvesti prilikom izvedbe nove električne instalacije. Za tu svrhu potrebno je izvesti ožičenje, odnosno polaganje električne instalacije sa pripadajućim kabelima za tu svrhu.

  Kod postojećih električnih instalacija, moguće je ugrađivanje elemenata sustava pametne kuće na postojeću instalaciju ali sa ipak ograničenim mogućnostima u odnosu na mogućnosti koje kompletan sustav može ponuditi.

  U budućnosti, kada kućanski aparati budu mogli pratiti svoje stanje, oni će komunicirati sa sustavom pametne kuće pa ćete znati da je u hladnjaku nestalo Vašeg omiljenog sladoleda, da u smočnici više nema sokova i mlijeka, da je robot usisivač pun prašine i slično.

  Sustav će pripremiti i poslati narudžbu Vašem najpovoljnijem opskrbljivaču ili poslati stanje kućanskih uređaja serviseru.